15% din deseurile colectate trebuie reciclate


2.3 - 24 votes


Vizualizari: 2086
Comentarii: 1

15% din deseurile colectate trebuie reciclate
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a sustinut duminica, 16 mai 2010, o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat: masurile luate pentru pregatirea proiectelor care vizeaza reducerea eroziunii costiere, un nou proiect aprobat de Comisia Europeana in cadrul POS Mediu si modificarile legislative privind colectarea selectiva a deseurilor.

Ministrul Laszlo Borbely a declarat ca exista studii care arata ca in ultimii 35 de ani au disparut 2400 de hectare de plaja. „Daca nu se intervine cât mai repede, peste 22 de ani, vom avea foarte putina zona costiera. Ne aflam in mare intârziere, desi exista fonduri aprobate inca din 2007, in cadrul POS Mediu, Axa 5, pentru proiecte de refacere a acestei zone. La sfârsitul lunii aprilie am semnat un ordin privind aplicatia de finantare pentru a pregati proiectul de investitii REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE din cadrul axei 5, domeniul de interventie 2. Pentru acest domeniu de interventie sunt alocate la cele 134 milioane de euro”.

Un alt subiect a fost legat de proiectele POS Mediu aprobate de Comisia Europeana. „România e prima tara din UE in ceea ce priveste aprobarea de proiecte majore pe infrastructura. Din cele 23 de proiecte aprobate, 17 sunt in cadrul POS Mediu. Cel de-al 18-lea proiect a fost semnat chiar de curând si are ca obiect “Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu”, cu o valoare totala eligibila de 22.571.548 de euro. Cu toate acestea, desi suntem primii la semnarea acestor contracte importante, nu suntem deloc fruntasi si in ceea ce priveste absorbtia fondurilor”, a subliniat Laszlo Borbely. in acest context, ministrul Mediului si Padurilor a anuntat ca in cel mult 3 saptamâni M.M.P va veni cu o serie de propuneri de modificare a Legii Achizitiilor Publice, intrucât numarul mare de contestatii blocheaza buna desfasurare a proiectelor. Una dintre propunerile ministerului este aceea de a introduce o taxa pentru contestatie, bani ce nu mai pot fi recuperati in cazul in care contestatarul pierde.

In legatura cu colectarea selectiva a deseurilor, ministrul Laszlo Borbely a anuntat ca Ministerul Mediului si Padurilor a elaborat un proiect de act normativ ce se afla in proces de avizare interna, prin care se vor aduce modificari in legislatia privind gestionarea deseurilor. Ca urmare, vor fi introduse criterii de performanta la nivelul localitatilor care sa permita masurarea eficientei sistemului de colectare selectiva a deseurilor si monitorizarea continua a sistemului care sa permita imbunatatirea acestuia, responsabilizarea distribuitorilor si comerciantilor pentru eliminarea free rider-ilor.

O alta modificare importanta anuntata de ministrul Laszlo Borbely se refera la obligatia autoritatilor administratiei publice locale ca din cantitatile totale de deseuri municipale si asimilabile colectate, cel mult 85% sa fie supuse operatiilor de eliminare finala, iar cel putin 15% din deseurile colectate sa fie incredintate spre reciclare. “Autoritatile care nu indeplinesc acest obiectiv anual vor plati suma de 100 lei/tona. Plata se va face pentru diferenta dintre obiectivul anual de diminuare si obiectivul efectiv realizat iar obligatia intra in vigoare de la data de 01 iulie 2010”, a subliniat ministrul Laszlo Borbely.

Dupa conferinta de presa ministrul Mediului si Padurilor s-a deplasat in Piata Constitutiei pentru a participa la evenimentul de colectare selectiva a deseurilor, organizat de EcoRom Ambalaje, in cadrul concertului sustinut de AC/DC.
Dupa ce a depus personal peturi intr-unul din cele 40 de containere de colectare selectiva destinate celor peste 60.000 de persoane care vor participa la concert, Laszlo Borbely a declarat presei ca „este nevoie de cât mai multe astfel de evenimente, care sa constientizeze populatia depre necesitatea colectarii selective a deseurilor. Suntem cetateni europeni si trebuie sa ne comportam ca atare”.

Gestul simbolic al ministrului Laszlo Borbely s-a dorit un indemn pentru participantii la concertul AC/DC din cadrul „Black Ice Tour” sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje.

Cuvinte cheie: deseuri reciclate fonduri europene

Comentarii

  • claudia - 2011-10-04 19:22:56
    buna ziua, cum as putea obtine foduri europene pt dereuri reciclabile? multumesc frumos


  Cod verificare
 
Campurile marcate cu * sunt obligatorii