Dificultatea implementarii proiectelor de finantare


2.4 - 16 votes


Vizualizari: 816
Comentarii: 0

Dificultatea implementarii proiectelor de finantare
Caroli Foods, unul din primii zece producatori de mezeluri de pe piata locala, care are in acest moment peste 1.400 de angajati, a obtinut la finele anului trecut finantare din fonduri Phare pentru un proiect destinat instruirii angajatilor.

"Greutatea nu consta in a depune un proiect si a obtine fondurile, ci in derularea lui. Nu mi-am imaginat ca as putea sa trec printr-o experienta care sa fie atat de benefica organizatiei, dar care sa ma puna adesea in dificultate", sustine Carmen Iancu, HR manager in cadrul Caroli Foods, care a incheiat anul trecut cu afaceri in valoare de aproximativ 69 mil. euro.

Proiectul, care se va finaliza in luna noiembrie a acestui an, are o valoare de 189.000 de euro (din care 80% reprezinta finantarea din fonduri Phare, restul fiind contributie proprie) si se adreseaza unui numar de 123 de angajati din middle management si specialisti, care participa la programe de instruire.

2008 a fost ultimul an in care au putut fi obtinuti bani prin fondurile de preaderare Phare, acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana.

"Exista o modalitate standard foarte rigida pentru intocmirea unor documente, pe care trebuie sa le trimiti sub o anumita forma, iar ei ti le trimit inapoi dupa ce iti mai adauga o virgula, de exemplu. Astfel, se intampla sa trimiti de cinci - zece ori acelasi document, care nu este nici macar o solicitare, ci o simpla instiintare." Exista trei cursuri finantate din bani europeni organizate de Caroli Foods: unul de management general, unul de management de vanzari si unul de management in comunicare organizationala.

Caroli Foods nu este prima companie care a intampinat dificultati la implementarea proiectelor finantate din fonduri europene. O mare parte din angajatorii care au aplicat anul trecut pentru finantare europeana pentru resurse umane s-au confruntat cu probleme legate de evaluarea proiectelor (realizata de autoritatea de management a programului), care s-a efectuat cu o intarziere de cateva luni sau au avut dificultati privind primele transe de bani, care nu au intrat la timp in conturile beneficiarilor, iar activitatile din proiecte nu au putut fi derulate conform planului.

"As mai aplica pentru fonduri europene pentru HR, dar nu neaparat pentru partea de instruire, ci pentru proiecte de schimbare organizationala, de eficientizare si chiar de optimizare de procese. De asemenea, am putea fi nu neaparat solicitanti, ci parteneri-benficiari ai unor programe organizate din finantari europene."

70% din angajati lucreaza in productie

Majoritatea angajatilor din cadrul Caroli Foods (aproximativ 900) lucreaza in cele doua fabrici din Pitesti. La finele anului trecut, compania avea aproximativ 1.300 de angajati.

"S-au facut si angajari, insa ne-am orientat intotdeauna pentru a avea un numar optim de personal, care este cuprins intre 1.300 si 1.450 de oameni. Cred ca suntem printre putinii din piata care au avut locuri de munca vacante. Am facut angajari pe partea de productie, pentru personalul operativ, dar si pe posturi care ne ajuta sa mergem in directia de crestere a cotei de piata sau de consolidare a brandurilor."

Recent, Caroli si-a schimbat executivul responsabil de relatia cu lanturile internationale de retail, numindu-l pe Aurel Vlaicu in functia de National Key Account Manager, pe care l-a recrutat de la RedBull Romania, distribuitorul de bauturi energizante. Pana anul trecut, Caroli si-a mai recrutat trei executivi de la producatorul de tigarete JTI, angajati care lucreaza in prezent la conducerea departamentelor de vanzari si comercial.

20.000 de euro, cel mai scump pret pentru un executiv

Pentru recrutarea executivilor, Caroli a apelat la serviciile mai multor agentii de recrutare, chiar si pentru acelasi post.

"Recrutarea unui executiv costa cam 25 - 30% din salariul anual, cost pe care am fost dispusi sa-l platim. Cred ca cel mai mult am platit 15.000 - 20.000 de euro pentru recrutarea unui manager de top."

Pentru selectia candidatilor pentru celelalte pozitii, cele mai eficiente modalitati de recrutare sunt anunturile din ziarele locale si distributia de fluturasi, dar si anunturile pe site-urile de recrutare.

"Recent, am intampinat dificultati in gasirea unui candidat potrivit pentru o pozitie in zona financiara. M-am gandit ca acesti angajati sunt cel mai putin dispusi sa faca o miscare in acest moment, spre deosebire de oamenii din vanzari, care au continuat sa-si schimbe locul de munca si in 2009".

Cuvinte cheie: proiecte fonduri structurale europene

Comentarii


Nu exista comentarii.


  Cod verificare
 
Campurile marcate cu * sunt obligatorii