Energie "verde" din bani europeni


1.8 - 48 votes


Vizualizari: 5512
Comentarii: 14

Energie
Cei interesati de producerea energiei electrice si termice sau de modernizarea existente, prin valorificarea biomasei, a resurselor hidroenergetice (in unitati cu putere instalata mai mica sau egala cu zece MW), eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale, dar si a altor resurse regenerabile de energie pot depune, din aceasta luna, cereri pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile.

Aceste fonduri structurale pot fi accesate in cadrul axei prioritare IV a Programului Operational Cresterea competitivitatii economice. Energia produsa din surse regenerabile poate fi folosita pentru consumul propriu sau poate fi furnizata in sistem. In afara companiilor, pot obtine bani europeni si autoritatile locale si asociatiile pentru dezvoltare intercomunitara.

Acestia pot primi, pana in 2013, 362 milioane de euro, din care 223 milioane de euro proveniti din fonduri europene. Activitatile eligibile la acest capitol sunt realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice sau modernizarea celor existente. Finantarea maxima este de 20 milioane de euro pe proiect, exceptie facand proiectele majore. Fondurile europene disponibile doar pentru acest an se ridica la 23 milioane de euro, iar cele de la bugetul de stat sunt de patru milioane de euro.

Proiectele care pot fi finantate din aceste fonduri sunt: achizitionarea si amenajarea terenului pentru echipamentele/instalatiile proiectului, constructii civile pentru echipamentele/instalatiile proiectului, achizitia de echipamente, lucrari de constructie pentru instalatiile si echipamentele proiectului, conectarea la retelele de infrastructura, inclusiv la retelele de distributie, daca este cazul.

In categoria de cheltuieli eligibile sunt costurile investitiilor in active corporale, considerate integral, pentru intreprinderi mici, mijlocii si mari: teren (maximum 10% din cheltuielile totale eligibile), cladiri, instalatii, utilaje, echipamente, costurile investitiilor in active necorporale, transferul de tehnologie prin achizitionarea de licente, know-how sau informatii tehnice nepatentate.

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, se ia in considerare costul integral al acestor investitii, iar in cazul intreprinderilor mari, maximum 50% din cheltuielile eligibile totale ale proiectului. In plus, se iau in considerare costurile studiilor preliminare de fezabilitate si costurile serviciilor de consultanta aferente investitiilor, numai in cazul IMM, pana la 50% din costurile efectiv suportate.

“S-au finalizat ghidurile de elaborare a proiectelor care sunt afisate, in prezent, pe site-ul Ministerului Economiei. In scurt timp, ministerul va demara cererea de proiecte, iar doritorii vor putea sa-si depuna cererile de finantare si sa obtina bani pentru proiectele pe energie din fonduri structurale”, spune Cristian Georgescu, seful Departamentului de Comunicare al Organismului Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

Directorul firmei Finex din Brasov, Nicolae Mugea, este detinatorul a sapte brevete de inventie in domeniul utilizarii energiilor regenerabile. Potrivit acestuia, fondurile structurale reprezinta poarta persoanelor juridice, dar si a autoritatilor locale de a deveni independente din punct de vedere energetic.

“Un operator care detine o pensiune turistica cu zece camere, poate cu aproximativ 14.000 de euro sa-si produca singur apa calda, prin montarea de panouri fotovoltaice”, explica Nicolae Mugea.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) cel care coordoneaza instrumentele structurale in Romania, si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au incheiat, la inceputul acestui an, un protocol de colaborare pentru a sprijini mediul de afaceri romanesc sa se dezvolte si pentru absorbtia instrumentelor structurale.

Independenta energetica

Nicolae Mugea, director general Finex Brasov

“Fondurile structurale reprezinta poarta persoanelor juridice, dar si a autoritatilor locale de a deveni independente din punct de vedere energetic. Un operator care detine o pensiune turistica cu zece camere, poate, cu aproximativ 14.000 de euro, sa-si produca singur apa calda, prin montarea de panouri fotovoltaice”.

Ajutor din partea bancilor

Eugen Teodorovici, secretar de stat Ministerul Economiei si Finantelor


“Pentru perioada 2007-2013, Romania si-a propus realizarea unor obiective ambitioase de dezvoltare economica si sociala, de aceea este necesar ca toti factorii din mediul economic romanesc sa se implice activ intr-un demers comun si unitar. In acest sens, MEF, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor, a creat un cadru stabil de colaborare intre administratie si sistemul bancar, pentru a asigura corelarea programelor si obiectivelor urmarite. Prin urmare, MEF asteapta initiative similare de la alte banci, pentru a putea pune in aplicare colaborarea instituita prin astfel de protocoale”.

De stiut

Pentru calculul cheltuielilor eligibile, in cazul IMM, se ia in considerare costul integral al investitiilor, iar in cazul intreprinderilor mari, maximum 50% din cheltuielile totale ale proiectului

Cuvinte cheie: fonduri structurale energie regenerabila

Comentarii  Cod verificare
 
Campurile marcate cu * sunt obligatorii