Finantare europeana pentru programele after-school


2.1 - 21 votes


Vizualizari: 11812
Comentarii: 19

Finantare europeana pentru programele after-school
Institutiile publice si firmele private pot obtine finantare pentru programe „scoala dupa scoala”. O masa calda la pranz si ajutor pentru teme. Asta ofera programul „After-school”, care, in plus, ii scapa pe parinti de grija micutilor dupa orele de curs.

Insa, pe langa beneficiile oferite parintilor si copiilor, programul - inclus si in proiectul noii legi a educatiei -, ar putea sa insemne, pentru multi romani, si o „afacere de criza”, pusa pe roate cu bani europeni.

Proiectul educational care permite initierea de programe after-school cu fonduri europene - ce pot insuma chiar si 500.000 de euro pentru un singur proiect - vine ca o manusa atat pentru firmele private, organizatii nonguvernamentale si sindicale, cat si pentru directorii de scoli care pana acum erau nevoiti sa bata de nenumarate ori la usile primariilor pentru a obtine banii ne cesari derularii unui astfel de program. Asta daca nu apelau la parinti care trebuiau sa achite si peste 500 de lei pe luna pentru acoperirea cheltuielilor.

Acum, toti cei interesati de o astfel de afacere pot afla exact ce trebuie sa faca pentru a o pune pe roate de pe pagina de internet www.fseromania.ro.

AJUTOR PENTRU MENtINEREA COPIILOR iN EDUCAtIE

Uniunea Europeana suporta chiar si 98% din suma totala

Cei care doresc sa obtina fonduri europene pentru after-school trebuie sa retina, atunci cand intocmesc proiectul, ca scopul acestuia este „sprijinirea si dezvoltarea de programe pentru mentinerea elevilor in educatie si prevenirea parasirii timpurii a scolii”, sustin specialistii.

Potrivit acestora, primul pas catre obtinerea de fonduri europene este accesarea paginii de internet a Fondului social european (www.fseromania.ro), la categoria „Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - AMPOSDRU” si, de aici, la categoria „Cerere de propuneri de proiecte”.

Uniunea Europeana suporta maximum 98%

„In continuare, oamenii vor putea obtine toate informatiile despre proiectul ales din «Ghidul solicitantului», iar intocmirea dosarului de aplicare este detaliata in «Ghidul pentru completarea unei cereri de finantare», aflat pe acelasi site. (...) Important de stiut: UE nu va va finanta proiectul 100%. Astfel, daca aveti deja un sediu pentru after-school, veti fi obligati sa contribuiti din buzunarele proprii cu 2% din valoarea totala a proiectului!”, sustin expertii.

Practic, UE suporta 98% din suma, diferenta fiind achitata de cel care acceseaza fondurile.

„Cei care nu detin insa un sediu si trebuie sa achizitioneze sau sa ridice unul vor contribui cu 5% din valoarea totala a proiectului”, conchid specialistii.

After-school cu pachetel de acasa

Primii care vor accesa fondurile vor fi se pare directori de scoli, o parte dintre acestia lucrand deja la elaborarea proiectelor.

„Eu voi aplica in iunie pentru accesarea fondurilor. Am urmarit cerintele, ne-am stabilit obiectivele si asteptam sa primim finantarea. Asta, dupa ce o comisie nationala ne va evalua proiectul. Am cerut finantarea maxima de 500.000 de euro, pentru doi ani. Daca o vom obtine, vom putea sa ne motivam cadrele didactice sa participe, oferindu-le bani”, explica Mihail serban, directorul scolii nr. 160 „Sfanta Treime”, din Capitala.

Proiectul acestuia ar asigura includerea in programul „After-school” a 150 de copii, din totalul de 550, cat are scoala. „Vrem sa asiguram masa copiilor, dotarea si amenajarea claselor, logistica si chiar un microbuz cu care cei mici sa poata merge in excursii. Plus, plata invata torilor si profesorilor”, adauga directorul serban. Potrivit acestuia, realizarea proiectului este insa „o chestiune stufoasa”: „Exista mai multe capitole care trebuie elaborate cu mare atentie: resurse umane, achizitii, infrastructura”.

Acum, copiii care raman la scoala „Sfanta Treime” pana dupa-amiaza, vin cu pachetelul de acasa, conducerea scolii neputand sa le asigure si masa.

Spre deosebire de directorul Mihail serban, reprezentantii Federatiei Internationale a Comunitatilor Educative (FICE), care sustin proiectul „After-school” sau „scoala dupa scoala”, au visuri mai indraznete: sa obtina finantare pentru realizarea unor campusuri.

„Avem expertiza in domeniu si credem ca eficiente pentru prevenirea abandonului scolar ar fi cam pusurile scolare. Exista multe zone in tara unde se pot face astfel de campusuri. Noi veniseram cu ideea ca acestea sa fie organizate in fostele unitati militare dezafectate, pentru ca exista terenul necesar”, exemplifica Toma Mares, directorul FICE.

Cuvinte cheie: finantare europeana dezvoltare invatamant

Comentarii

 • marius berescu - 2010-05-21 11:56:51
  unde pot gasi ghidul pentru acest program?
 • ovidiu dragon - 2010-06-08 07:46:08
  unde pot gasi ghidul pt. acest program?si cind incepe o sesiune de cerere de proiecte?
 • Toma Corina - 2010-07-21 14:18:37
  unde pot gasi ghidul pt. acest program?si cind incepe o sesiune de cerere de proiecte?
 • Pop Aurica - 2010-09-02 12:10:57
  Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a accesa acest program?
 • Mihai Ionel - 2010-09-23 12:49:47
  Buna ziua,

  Unde pot gasi ghidul ptr acest program , cind incepe o sesiune de cerere de proiecte?

  Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a accesa acest program?

  Va multumesc.
 • Firut Andreea - 2010-11-16 18:00:20
  Buna seara,
  Spuneti-mi va rog unde pot gasi ghidul pt. acest program?
  Multumesc!
 • CORINA - 2010-12-25 21:04:52
  cE CONDITII TREBUIE SA INDEPLINEASCA O FIRMA PENTRU ACCESA ACEST PROIECT, UNDE GASESC GHIDUL? MULTUMESC.
 • ADYsor - 2011-03-09 21:37:05
  Este cea mai mare porcarie.Sunt elev in tr-un asemenea program si am constatat cu stupoare ca elevi sunt mai neinteresati de scoala decat inainte.Sunt zile in care stam pana la ora 6.Copii de pe la ora 4 turbeaza la propiru.De la a canta pe hol asa beau oameni buni la a rade toti cu lacrimi culcati pe parchet.Profesori nici ei nu dovedesc o atractie mare asupra programului si astfel ajungem mai rau.Nu invatam nici la scoala dar nici apoi acasa plus ca ne si imbolnavim.Eu am facut sindrom vestibular pe baza de stres.
 • STANCIU ALINA-MARIA - 2011-04-09 17:27:59
  BUNA ZIUA.IMI DORESC FOARTE MULT SA-MI DESCHID UN AFHER SCHOOL.CUM POT SA-MI VA VISUL IMPLINIT?VA DORESC UN WK CAT MAI FRUMOS.O ZI BUNA!VA MUTUMESC PT INFORMATIILE PE CARE MI LE VETI DA!
 • STANCIU ALINA-MARIA - 2011-04-09 17:28:58
  Buna ziua.As dori samii deschid un afther schoo.


  Cod verificare
 
Campurile marcate cu * sunt obligatorii