Fonduri pentru infiintarea de sere de legume


2.3 - 35 votes


Vizualizari: 10502
Comentarii: 8

Fonduri pentru infiintarea de sere de legume
Persoanele fizice si juridice care desfasoara activitati agricole pot sa obtina fonduri europene de pana la 800.000 de euro pentru infiintarea sau modernizarea unei sere de legume.

"Printre activitatile eligibile in vederea realizarii unei sere (adica acele activitati pentru care se ramburseaza investitiile realizate) se numara atat construirea, cat si modernizarea serelor, inclusiv achizitionarea centralelor termice si a instalatiilor de irigat, precum si asigurarea utilitatilor in vederea respectarii conditiilor de mediu", precizeaza George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.

 O alta investitie eligibila in cadrul realizarii unei sere o reprezinta achizitionarea de masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, precum si a echipamentelor si a pachetelor software necesare desfasurarii activitatilor din cadrul proiectului.

De asemenea, sunt acoperite investitiile pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, aceasta cuprinzand echipamente necesare pentru vanzarea produselor procesate, inclusiv depozitare si racire. Cheltuielile cu achizitia sau arendarea terenului nu sunt eligibile.

"Terenul pe care se face investitia trebuie sa fie in proprietate personala sau in arenda. De retinut este faptul ca beneficiarul sau reprezentantul legal al proiectului trebuie sa dovedeasca o anumita pregatire profesionala in raport cu proiectul pe care doreste sa-l implementeze", precizeaza Stoian.

El mai spune ca cei care vor sa beneficieze de finantare europeana trebuie sa aiba in vederea faptul ca trebuie sa asigure cofinantarea pentru diferenta dintre valoarea totala eligibila a proiectului si cofinantarea publica.

"Aceasta depinde de varsta solicitantului, de zona in care se va implementa proiectul si de tipul proiectului. Totodata beneficiarul va trebui sa asigure finantarea integrala a cheltuielilor neeligibile implicate de realizarea proiectului."

Suma maxima care se poate obtine din fonduri europene este de 800.000 de euro, aceasta reprezentand maxim 40% din valoarea eligibila a unui proiect. Proiectele se finanteaza prin masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Anul acesta sunt estimate a fi lansate doua apeluri de proiecte, in mai si octombrie.

Bugetul alocat pentru 2010 pentru cei care doresc sa ia fonduri europene prin masura 121 este de 250 de milioane de euro si se mai pot obtine finantari europene in cadrul acestui program pentru infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni, infiintarea pepinierelor de vita de vie, pomi fructiferi si arbusti, investitii pentru producerea si utilizarea durabila a energiei din surse regenerabile in cadrul fermei, investitii in apicultura, cu exceptia celor realizate prin Programul National Apicol.

Ce trebuie sa stiti pentru infiintarea unei sere:

- Se finanteaza: construirea/ modernizarea serelor, inclusiv achizitionarea centralelor termice si a instalatiilor de irigat, precum si asigurarea utilitatilor in vederea respectarii conditiilor de mediu
- Se pot achizitiona masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, precum si echipamente si pachete software necesare desfasurarii activitatilor din cadrul proiectului
- Se finanteaza procesarea produselor agricole la nivelul fermei, aceasta cuprinzand echipamente necesare pentru vanzarea produselor procesate, inclusiv depozitare si racire
- Terenul pe care se face investitia trebuie sa fie in proprietate personala sau in arenda
- Cheltuielile cu achizitia sau arendarea terenului nu sunt eligibile
- Poti sa iei maxim 800.000 de euro de la UE

Cuvinte cheie: fonduri europene agricultura ecologica

Comentarii

 • Sandu - 2010-10-18 14:12:52
  in situatia in care persoana in cauza nu are banii necesaripentru constructia unei sere cum se procedeaza pentru inceput
 • liviu - 2010-12-23 13:08:05
  care este suprafata minima de teren pentru construirea unei sere pe fonduri europene? certificatele de producator sunt luate in considerare ca experienta a solicitantului?
 • mihai danut - 2011-09-21 00:09:33
  salut am inteles ca construirea unei sere de 500 m2 costa undeva la 10 mii de euro fiind facuta de o firma specializata, eu dispun de pamant puteti sa-mi explicati mecanismul adica acte ,ajutor ue , eu platesc constructia serei si apoi recuperez ceva bani si plus ca 10 mii costa doar constructia apoi sistem de irigat si multe altele cum se face?
 • mihai danut - 2011-09-21 00:10:51
  cineva poate sa-mi explice?
 • SC AGHORA CONSULTING SRL - 2011-11-07 12:20:35
  Buna ziua,

  Investitia in construirea sau modernizarea unei sere este eligibila prin Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" sau Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", cu mentiunea ca pentru a accesa aceste masuri, la momentul solicitarii sprijinului, solicitantul trebuie sa aibe infiintata o exploatatie agricola de minim 2 UDE pentru Masura 121 si minm 6 UDE pentru Masura 112. Concluzia este aceea ca, pentru a accesa fonduri europene solicitantul trebuie sa sustina investitia de baza, nu neaparat constructia serei si infiintarea unei exploatatii agricole, si ulterior sa solicit
 • SC AGHORA CONSULTING SRL - 2011-11-07 12:21:49
  Buna ziua,

  Investitia in construirea sau modernizarea unei sere este eligibila prin Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" sau Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", cu mentiunea ca pentru a accesa aceste masuri, la momentul solicitarii sprijinului, solicitantul trebuie sa aibe infiintata o exploatatie agricola de minim 2 UDE pentru Masura 121 si minm 6 UDE pentru Masura 112. Concluzia este aceea ca, pentru a accesa fonduri europene solicitantul trebuie sa sustina investitia de baza, nu neaparat constructia serei si infiintarea unei exploatatii agricole, iar ulterior sa solici
 • ionut - 2012-05-31 11:59:27
  Buna ziua, doresc sa-mi fac o sera (singur) de aproximativ 100-102m2, ce subventie as putea primi anual, si daca primesc ce acte i-mi trebuie?
  va multumesc.
 • sac lancel - 2012-12-05 09:32:57
  sacs lancelIf you are unsure if you have one of these providers in your area, the Internet is great resource to find out.sacs lancel
  sac de marqueThink about installing natural gas in your home as opposed to other sources of power.sac de marque
  sac lancelMetha


  Cod verificare
 
Campurile marcate cu * sunt obligatorii