Programe de finantare accesate de firme


1.9 - 23 votes


Vizualizari: 4882
Comentarii: 2

Programe de finantare accesate de firme
Companiile mari, intreprinderile mici si mijlocii si microintreprinderile pot sa obtina fonduri europene de peste 5 mld. de euro, din cele 30 de miliarde de euro, bani pe care Romania urmeaza sa-i primeasca de la UE in perioada 2007-2013.

Firmele pot sa obtina fonduri europene pentru investitii, constructii de spatii de productie, echipamente IT, turbine eoliene, traininguri pentru angajati sau modernizarea pensiunilor prin intermediul a patru programe: Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR).

Prin POR (Programul Operational Regional) pot accesa doar microintreprinderile si pot lua finantare pentru achizitie de calculatoare, imprimante, echipamente, plotere, mobilier, licente, software, brevete, se pot achizitiona utilaje pentru productie, se poate construi, extinde sau moderniza o hala de productie in limita a 200.000 euro fonduri nerambursabile, finantarea reprezentand maximum 70% din valoarea proiectului.

Prin POSCCE (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice), axa prioritara 1, IMM-urile pot beneficia de finantare pentru investitii mici si mari, participarea la targuri si expozitii sau implementarea si certificarea sistemelor internationale.

Schema de finantare "Sprijin financiar in valoare de pana la 1.075.000 lei acordat pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii" poate fi accesata de IMM-urile cu peste zece angajati, acestea putand obtine o finantare maxima nerambursabila de 70% din valoarea eligibila a proiectului (adica sumele care se pot deconta prin program) in limita a 250.000 euro. Prin intermediul acestui program firmele isi pot achizitiona utilaje, teren sau pot construi o hala de productie.

IMM-urile care au peste 10 angajati pot accesa fonduri europene prin schema de finantare "Sprijin financiar cu o valoare intre 1.075.001 lei si 6.450.000 lei pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii". Finantarea nerambursabila este de 70% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de 1,5 mil. euro. De asemenea, prin intermediul acestui program se pot achizitiona: terenuri, echipamente, software, construi hale de productie sau se pot achizitiona utilaje.

Tot in cadrul axei 1 din POS CCE, IMM-urile pot obtine maximum 200.000 de euro pentru constructia de hale pentru laboratoare de incercari, achizitia de laboratoare de incercari si etalonari, acreditarea laboratoarelor de incercari, implementarea si certificarea sistemelor internationale prin schema de finantare "Sprijin acordat IMM pentru implementarea standardelor internationale si pentru cresterea competitivitatii prin accesul pe noi piete si internationalizare".

Tot o finantare maxima nerambursabila de 200.000 de euro pot sa obtina IMM-urile pentru participarea la targuri si expozitii internationale, participarea la misiuni economice in strainatate, din care: elaborarea si productia de materiale de promovare a agentului economic, promovarea on-line, din care: elaborare de pagini WEB, taxa domeniu internet, alte taxe legate de gazduirea paginii web pe perioada implementarii proiectului, servicii legate de activitati de promovare pe noi piete si marketing - servicii/ consultanta de identificare a furnizorilor/clientilor externi, din care: transportul expertilor din tara respectiva in Romania si retur, cazarea expertilor in Romania. Proiectul in acest caz se incadreaza in schema de finantare "Sprijin pentru implementarea standardelor internationale si pentru cresterea competitivitatii IMM prin accesul pe noi piete si internationalizare".

Prin axa 2 a POS CCE pot fi finantate proiecte de inovare de produse si de procese pentru bunuri si servicii si sunt eligibile doar proiectele care utilizeaza rezultatele unor activitati de cercetare-dezvoltare sau idei brevetate. Pot fi achizitionate in cadrul acestui program instrumente si echipamente pentru cercetare, echipamente IT, brevete, servicii de consultanta sau plata utilitatilor. Finantarea maxima ce poate fi obtinuta in cadrul acestui program este de 5 mil. euro.

Pentru firmele care activeaza in sectorul IT&CIMM;-urile pot solicita fonduri europene prin axa 3 a POS CCE pentru achizitionarea de servere, softuri, imprimante, scannere, camere web, licente, realizarea de web-site-uri. Cele doua scheme de finantare sprijina activitatile legate de implementarea sistemelor informatice de analiza economica si a aplicatiilor pentru managementul afacerii, extinderea sistemelor de relatii cu clientii (Customer Relationship Management), implementarea sistemelor informatice de comert electronic, a celor pentru licitatii electronice, tranzactii electronice securizate sau de e-payment (plati electronice) si e-learning. Pentru investitiile in extinderea sau modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, achizitionarea de turbine eoliene, un IMM poate sa obtina pana la 5 mil. euro fonduri europene nerambursabile.

Orice companie, indiferent de natura capitalului sau a formei de organizare, poate obtine finantari europene de maxim 5 mil. euro in cadrul POS DRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). In cadrul acestui program firmele pot obtine bani pentru noi angajari, programe de training si pentru imbunatatirea conditiilor de siguranta si sanatate la locul de munca.

Microintreprinderile din mediul rural pot beneficia de maxim 200.000 de euro fonduri nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR). In cadrul Masurii 312 sunt sprijinite investitiile realizate atat de catre microintreprinderile existente, cat si de cele nou infiintate din sectoarele non-agricole, in spatiul rural. Se pot realiza urmatoarele tipuri de investitii: investitii in industria usoara: articole de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc, activitati de procesare industriala a produselor, asamblare de masini, servicii de croitorie, frizerie, cizmarie, olarit sau confectionarea de instrumente muzicale.

Microintreprinderile din mediul rural pot sa acceseze si Masura 313 pentru care pot obtine o finantare de maxim 200.000 de euro pentru constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de cazare: vile, pensiuni, cabane turistice, campinguri, sate de vacanta.

Prin Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" pot aplica atat microintreprinderile, IMM-urile, dar si companiile care au mai putin de 750 de angajati si o cifra de afaceri sub 250 mil. euro. Se pot construi sau moderniza abatoare de pasari, construirea unei mori, achizitie de echipamente pentru procesarea vinului, infiintarea unei fabrici de prelucrare a laptelui, modernizarea depozitelor de cereale, constructia, modernizarea, extinderea cladirilor utilizate in scop productiv. Valoarea fondurilor nerambursabile se ridica in acest caz la maxim 50% din cheltuielile eligibile, plafonul maxim ridicandu-se la 2 mil. euro pentru un proiect.

Programele finantate de la bugetul de stat pot fi accesate atat de microintreprinderi, cat si de IMM-uri si sunt in limita a 50.000 lei finantare nerambursabila si se pot achzitiona utilaje, tehnica de calcul.

Programele de finantare europene pentru care pot aplica IMM-urile:

    * Programul Operational Regional (POR)
    * Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU)
    * Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE)
    * Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR)


Pentru ce pot obtine IMM-urile finantare europeana:

    * POR: program destinat microintreprinderilor: achizitii de calculatoare, imprimante, plotere, mobilier, licente, software, brevete, achizitiona utilaje pentru productie, se poate construi, extinde sau moderniza spatiile de productie sau prestare de servicii, crearea de centre de afaceri;

    * POS CCE: constructia sau extinderea unei hale de productie, achizitionare instalatie de productie extinderea unei unitati existente pentru cresterea capacitatii de productie, introducerea de noi tehnologii de productie, achizitionarea de echipamente pentru protectia mediului, achizitionarea de bunuri intangibile (software, brevete, licente, know-how sau solutii tehnice nebrevetate), infiintarea, modernizarea si acreditarea laboratoare de incercari si etalonari, certificari ISO 9001, ISO 14001 sau EMAS, participarea la targuri si expozitii internationale, participarea la misiuni economice in strainatate, realizarea de materiale de promovare pentru participarea la targuri si expozitii, activitati de cercetare-dezvoltare;

    * POS DRU: programe de training pentru angajati, dezvoltarea competentelor antreprenoriale pentru managerii din IMM-uri, cursuri de calificare si recalificare pentru angajati, cursuri de formare profesionala a antreprenorilor din mediul rural, proiecte de schimbare organizationala, dezvoltarea competentelor cheie ale angajatilor;

    * PNDR: constructia unui abator de pasari, constructie moara, achizitie de echipamente pentru procesarea vinului, infiintarea unei fabrici de prelucrare a laptelui, modernizarea depozitelor de cereale, constructia, modernizarea, extinderea cladirilor utilizate in scop productiv, dotarea cu echipamente, utilaje, achizitionarea de mijloace de transport specializate si utilaje, achizitionarea de software, patente, licente, se pot construi, moderniza, extinde sau dota structurile turistice care au pana la 15 camere.

Cuvinte cheie: firme accesare fonduri structurale

Comentarii

 • Ionut - 2010-09-15 10:16:37
  Buna ziua, as dori mai multe informati pent-ru acesarea unui fond de finatare ce trebue sa fac?
  finatarea este pentru modernizarea unei fabrici de mobila .
  va multumesc!
 • replica bags uk - 2014-09-12 06:42:55
  Louis Vuitton Replica handbags are gaining worldwide popularity recently. You will discover millions who wish to own a true designer bag but do not want to do so.
  These include fabricated of accomplished aloft of leather, which helps Hermes replica handbags imparting it a archetypal touch.
  actualization architecture is acutely still the Louis Vuitton replica handbags priority


  Cod verificare
 
Campurile marcate cu * sunt obligatorii